ویناس چغندر
مارا ویناس اولین و بهترین ارائه دهنده ی ویناس چغندر در ایران
ویناس چغندر چیست
پسماند مایع کارخانه های قند به نام ملاس چغندر یا نیشکر مصارف متعددی به عنوان ماده اولیه یا مکمل در صنایع دیگر دارد . حداقل در چهار فرایند شیمیایی صنعتی ، قند موجود در ملاس مجددا مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه از ملاس ، در واحدهای استفن کارخانه قند ، مجددا شکر گرفته شود نوعی از ویناس بر جا می ماند که به ویناس سوکراتی مشهور است. این نوع از ویناس قلیایی است .
در مصارف دیگر ملاس بعنوان مواد اولیه ، در لا اقل سه فرایند صنعتی شیمیایی ، قند باقیمانده در ملاس تخمیر شده یا مصرف می شود و سپس محصولات دیگری به عنوان محصول اصلی تولید می گردد . پس از تولید محصولات اصلی، مایعی رقیق شبیه ملاس اولیه ( از نظر رنگ ) برجا می ماند که دارای مقادیر کمتری قند یا فاقد آن است. این مایع را پساب ملاس تغلیظ نشده یا ویناس تغلیظ نشده می نامند . این نوع از ویناس را ویناس تخمیری می نامند که بر خلاف نوع سوکراتی ، اسیدی است . ویناس تغلیظ نشده دارای حجم زیاد، بریکس چند درصدی و میکروارگانیسم هایی است که به سرعت باعث ایجاد گندیدگی و بوی تعفن می گردند . به علاوه دفع غیر اصولی این ماده باعث آلودگی محیط زیست می شود.
تاریخچه ویناس چغندر
پس از یک تجربه موفق در سال ۷۹ که منجر به شناخته شدن (پودر آب پنیر و پودر پنیر )برای اولین بار در ایران گردید ، در خرداد ماه 1386 پروژه تحقیق و امکان استفاده از پسماند مایع چغندر قند (پساب ملاس) به نام ( ویناس ) را کلید زدیم.
وضعیت ویناس چغندر در گذشته
تا سال 1386 ، ویناس چغندر تغلیظ نشده یک پسماند مزاحم برای صنایع مرتبط با آن بوده است. حجم وسیع ویناس نیشکر تغلیظ نشده تولیدی در جنوب ایران به عنوان یک کود پتاسه مستقیماً به مزارع نیشکر وارد میشده که در کنار منافع کشاورزی ایجاد بوی آزار دهنده مینموده است. ویناس چغندر تغلیظ نشده نیز غالباً دفع غیر اصولی داشته و موجب آلودگی محیط زیست بوده یا بدون بهره برداری از عناصر مفید آن در عمق زمین دفن می شده است.
با اطمینان می توان گفت تا سال ۱۳۸۶ استفادهکنندگان از ویناس چغندر که توانایی استفاده محدود از مزایای آن را داشتهاند به تعداد انگشتان دو دست هم نبوده اند . این افراد یا شرکتها با حفظ اطلاعات، استفاده محدودی از بخش کمی از انبوه ویناس تولیدی در کشور داشتهاند.
ویناس تغلیظ شده
اولین قدم برای کاهش حجم ویناس چغندر استحصالی و جلوگیری از بوی بد حاصل از فعالیت میکروارگانیسم ها تغلیظ این ماده بود که با طراحی و ساخت دستگاه اواپراتور عملی گردید. این فرآیند که حجم زیاد ویناس چغندر تغلیظ نشده را به یک هفتم تا یک دهم می رساند ضمن از بین بردن عوامل آلوده کننده و بو ساز باعث امکان انبارش بهتر و کاهش هزینههای حمل و نقل وافزایش ماندگاری تا حداقل شش ماه می گردد . به علاوه محصول نهایی (ویناس تغلیظ شده ) خواهد توانست به عنوان ماده اولیه یا کمکی در صنایع دیگر مورد استفاده قرار گیرد. این مجموعه ضمن آن که تنها تولیدکننده ملاس تغلیظ شده به عنوان محصول اصلی (و نه به عنوان by-product ) است ، تا کنون توانسته با طراحی و ساخت چند دستگاه اوپراتور ، صنایع مرتبط هم گروه را در این زمینه مساعدت نماید.
مشخصات ویناس تغلیظ شده
پساب ملاس تغلیظ شده (ویناس تغلیظ شده) مایعی ارگانیک ، ویسکوز ، با رنگ قهوه ای تیره و مزه و بوی شبیه شکر سوخته با کمی شوری و ترشی می باشد . اختلاط این فرآورده با پسماندهای دیگر که غالباً فرآوردههای ذرت هستند رنگ آن را به طیف نارنجی نزدیک کرده و بوی آن را بر حسب ماده اضافه شده تغییر می دهد. ویناس قبل از تغلیظ ، ماده خشک اندکی دارد و بر حسب استفاده مورد نظر میتوان بریکس آن را به حدود ۳۵ تا حداکثر ۷۲ درصد رساند .
اولویت در استفاده از انواع ویناس در کاربری های مختلف
تنوع ویناس چغندر بر اساس نوع ملاس اولیه و فرایند انجام شده بر روی آن زیاد است. برخی از انواع ویناس چغندر دارای مقادیری از پیکره های مخمر هستند. با این حال به طور کلی میتوان عنوان نمود که از نظر کاربری، ویناس چغندر همواره از ویناس نیشکر در مصارف کود و خوراک دام مطلوب تر بوده است. البته در شرایطی که به دلایل متعدد ویناس چغندر رو به کاهش می گذارد استفاده از ویناس نیشکر یا به صورت مخلوط دور از انتظار نیست.
افتخار ما این بوده که طی این سالیان متمادی حتی در شرایط سخت و نبود ماده اولیه با تمهیداتی ویناس تغلیظ شده مصرفی مشتریان خود را تولید و عرضه نموده است.
آنالیز ویناس چغندر خالص با بریکس ۶۰
- ماده خشک ۶۰ درصد شامل ۴۴ درصد مواد آلی و ۱۶ درصد مواد معدنی
- ماده آلی ۲۱ درصد ترکیبات نیتروژن دار پروتئینی و ۲۳ درصد اسیدهای آلی و همی سلولز
مواد معدنی ویناس چغندر
- منگنز ۴۶ ppm
- مس ۱۲ ppm
- بور ۱۵ ppm
- دارای pH اسیدی حدود ۵.۵
- انرژی خام ۳۸۴۰ کیلوکالری بر کیلوگرم
- انرژی قابل جذب ۱۲۰۰ کیلوکالری بر کیلوگرم
- فاقد عناصر سنگین و سمی همچون سرب و کادمیوم
- فاقد آفلاتوکسین ها
- دارای اسیدهای آمینه و ویتامین های گروه B
- پتاسیم ۴ تا ۸ درصد
- سدیم ۱.۸۵ درصد
- کلسیم ۱.۳۴ درصد
- نیتروژن ۳.۰۴ درصد
- ازت آمونیاکی ۰.۱۴ درصد
- فسفر ۰.۰۸۵ درصد
- آهن ۲۱۹ ppm
- منیزیوم ۸۰۲ ppm
- روی ۵۱ ppm
نکات مهم در استفاده از ویناس
- دانسیته ویناس چغندر با حدود بریکس فوق بین ۱.۲ تا ۱.۲۵ و درصورت تغلیظ تا بریکس ۷۰ حداکثر ۱.۳۳ می باشد.
- آنالیز ویناس نیشکر یا ویناس های استحصالی در فرآیند های دیگر و نیز هر نوع ویناس با بریکس متفاوت، تغییر می نماید .
- مواد ارگانیک بر خلاف مواد پلیمری دارای تولرانس در آنالیز هستند. از آنجا که ماده اولیه ویناس چغندر قبل از تغلیظ متنوع بوده و دارای آنالیز و بریکس اولیه یکسان نیست ، پیشنهاد می شود در استفاده های اختصاصی پس از هر بار دریافت محموله، عناصر مورد اهمیت مورد آزمایش مجدد قرار گیرند . در استفاده های غیر اختصاصی یا درصدهای پایین گاهی میزان عناصر موجود واجد اهمیت نیستند .
مصارف ویناس چغندر
مصارف ویناس چغندر و نیشکر در سه حوزه دامپروری، کشاورزی و صنعتی قابل تفکیک اند. مجموعه ما تاکنون جمعاً ۳۱ مورد مصرف را در این سه حوزه شناسایی نموده یا پیشنهاد داده است. ذیلاً مصارف عمومی ویناس چغندر را در حوزه های دامپروری و کشاورزی به اختصار یادآور می شویم .
۱ – مصارف در حوزه دامپروری:
-
الف :استفاده از ویناس چغندر در خوراک دام:
عمده مصرف ویناس چغندر در حوزه خوراک دام را میتوان در دو نوع استفاده سنتی و صنعتی از ویناس تقسیم نمود. در استفاده سنتی دامدار می تواند از فواید خوش خوراک کنندگی ویناس چغندر ، ضمن بهره مندی از عناصر آلی و معدنی برای بهبود خوراک دام به ویژه در فصول گرم بر روی علوفه خشبی بهره بگیرد. در این روش ویناس چغندر با آب محلول شده با پمپ های دستی بر روی علوفه پاشیده می شود .
بیش از ۷۰ درصد ویناس چغندر مورد استفاده در خوراک دام برای نشخوار کنندگان قابلیت هضم دارد و تغییری در اسکور مدفوع نمی دهد. افزایش معنادار هضم کاه، اسیدیته شکمبه و ازت آمونیاکی شکمبه، تاثیر حضور ویناس چغندر در خوراک دام است. این ماده به دلیل دارا بودن حدود ۱۵ درصد پروتئین و انرژی قابل متابولیسم ۱۲۰۰ کیلوکالری در کیلوگرم، نقش توکسین بایندری، پروبایوتیکی، وجود عناصر آلی، حداقل ۱۸ نوع اسید آمینه ضروری، آنزیم ، ویتامین های گروه B و وجود عناصر معدنی مفیدی مانند فسفر و کلسیم میتواند به عنوان یکی از نهاده های خوراک دام توسط تولیدکنندگان خوراک دام نیز مورد استفاده قرار گیرد .
طی تحقیقاتی که بر روی گوساله های نر هلشتاین توسط مجموعه ما انجام گردیده گروهی که ۱۵ درصد ویناس تخمیری حاصل از ملاس چغندر در جیره غذایی خود دریافت نموده اند اختلاف معناداری در مقدار نیتروژن آمونیاکی شکمبه در پایان دوره آزمایش نشان دادهاند. در این تحقیق گروه گیرنده ۱۰ درصد ویناس چغندر کمترین میزان چربی روی دنده ها را نشان داده و پروتئین خام گوشت با افزایش سطح ویناس در جیره به طور معناداری افزایش یافته است. نتایج حاصله نشان داد جایگزین نمودن ویناس چغندر در خوراک گوساله هلشتاین می تواند میزان پروتئین را تا ۱۶ درصد افزایش و در عین حال میزان چربی را تا ۵ درصد کاهش دهد .در بزغاله های پرواری نیز به شرط ثابت بودن سطوح نسبی غلات میتوان تا ۱۰ درصد از جیره را به ویناس اختصاص داد.
تولید کنندگان خوراک دام که محصول آن ها به صورت پلت می باشد نیز می توانند از نقش بایندری ویناس چغندر در پلت کردن خوراک بهره بگیرند . در واقع ویناس چغندر یک بایندر و پلت چسبان مفید نیز هست .
ویناس چغندر به طور کلی مایعی ویسکوز است و هر جا صحبت از چسبنده سازی باشد قابلیت بهکارگیری دارد .باب تحقیق بیشتر برای تولیدکنندگان خوراک دام های اختصاصی برای گاوهای شیری، گوسفند و بز و شتر همچنان باز است.
-
ب : استفاده از ویناس حاصل از ملاس چغندر در خوراک طیور :
مطالعات بر روی خصوصیات ویناس اعم از اسیدیته ، ترکیبات شیمیایی ، بدنه مخمرها، ویتامینها و مواد معدنی توسط مک فرسون و همکاران نشان داده است که از ویناس چغندر میتوان به عنوان یک جایگزین مناسب در خوراک طیور استفاده نمود. لویکی ، استم و همکاران اثبات نمودند که حین استفاده از ویناس چغندر در خوراک جوجه های گوشتی نه تنها قیمت تمام شده خوراک کاهش مییابد ، بلکه راندمان نیز افزایش دارد . ویناس چغندر از طریق بتائین و مواد پروبایوتیک موجود در خود ایمنی طیور را افزایش میدهد . به دلیل داشتن ویتامینهای زیاد اثر تحریکی بر مصرف خوراک دارد و به علاوه به دلیل نقش چسبندگی، باعث خوش خوراکی جیره می شود. کوهل در تحقیقی دیگر نشان داد خوراک غنی شده با ویناس چغندر افزایش مصرف را به دنبال داشته و بهبود راندمان حاصله به دلیل وجود ویتامین های گروه B در ویناس چغندر است. ویناس چغندر فاقد آفلاتوکسین و مواد ضد تغذیه ای است و استفاده از ۲ تا ۴ درصد آن در جیره طیور به طور عمومی توصیه شده است. در مصارف بالاتر کافیست جیره نویس به میزان پتاسیم در ویناس دریافتی توجه داشته باشد .
باب تحقیق برای شرکت های تولید کننده خوراک تخصصی طیور در استفاده از این فراورده مفید در خوراک مرغ های تخمگذار ، بوقلمون ، اردک و غاز ، بلدرچین و شترمرغ باز است.
-
ج : استفاده از ویناس چغندر در خوراک آبزیان پرورشی
توجه به مواد مورد نیاز آبزیان پرورشی به ویژه نیاز آنها به اسیدهای آمینه ، پروتئین و فسفر ، ما را به این فکر وا می دارد که میتوان در خوراک آبزیان نیز از ویناس چغندر بهره گرفت. در این میان فقدان کربوهیدرات های شیرین در ویناس چغندر میتواند عاملی مثبت باشد. در این حوزه نیاز بیشتری به ورود تولیدکنندگان خوراک آبزیان احساس میگردد.
۲ – مصارف در حوزه کشاورزی به عنوان کود
-
الف: استفاده مستقیم از ویناس چغندر تغلیظ شده در مزارع و باغ ها
اگرچه ویناس چغندر یک NPK کامل نیست، اما به دلیل وجود چهار تا هفت درصد پتاسیم (گاهی تا ۱۱ درصد) میتواند به عنوان یک کود پتاسه ارگانیک مورد استفاده کشاورزان قرار گیرد . ویناس چغندر دارای عناصر ریز مغزی و هورمونهای گیاهی قابل جذب است و فاقد عناصر سنگین مثل سرب و کادمیوم می باشد . این خصلت ها به علاوه وجود ۳ درصد نیتروژن و عناصر معدنی مفید دیگر باعث شده کشورهای مختلفی همچون مالزی، برزیل ،فرانسه ،تایلند، استرالیا و مصر برای انواع محصولات زراعی و باغی به ویژه چغندر و نیشکر، برنج ،گندم ،ذرت ، کنجد و بادام زمینی از ویناس چغندر به عنوان کود به صورت آبیاری سطحی یا قطرهای استفاده نمایند و تاثیرات مطلوب آن را در بهبود محصول و غنی سازی خاک شاهد باشند . اگرچه میزان مطلوب ویناس چغندر در هر هکتار بر حسب نوع خاک و نوع محصول متفاوت است و توسط کارشناس کشاورزی تعیین میگردد ، اما به طور کلی میتوان در آبیاری سطحی تا ۵۰ لیتر در هکتار و در آبیاری قطره ای تا ۲۰ لیتر در هکتار از ویناس چغندر استفاده نمود . در هر دو شکل ، ویناس تغلیظ شده در میزان متناسب آب محلول شده به صورت سنتی یا از طریق آبیاری قطرهای یا ماشینهای کودپاش مایع جهت بهبود خاک و محصولات کشاورزی و باغی به کار گرفته میشود. لازم به یادآوری است ویناس چغندر تغلیظ شده پس از انحلال در آب نیز فاقد بوی زننده است و نمیتوان آن را مانند ویناس تغلیظ نشده دانست . ضمن آنکه حمل و نقل ویناس رقیق اولیه تا محل مصرف عملی غیر اقتصادی است.
-
ب : استفاده از ویناس چغندر به عنوان نهاده کودی در انواع کودهای آلی ارگانیک و کودهای شیمیایی
ویناس چغندر را میتوان پایه کود های دیگر قرار داد و با افزودن عناصر دیگر اثربخشی آن را افزایش داد. در این حوزه شرکتهای تولیدکننده کود طی این سالها از ویناس چغندر به عنوان نهاده ای مفید و ارزان به خوبی بهره برده اند و با ترکیبات گوناگون محصولات متنوعی را به کشاورزان و باغداران ارائه داده اند. اگرچه عمده کود های تولیدی از این محصول کودهای ارگانیک مایع است اما باید دانست نقش بایندری ویناس چغندر نیز میتواند در چسباندن کودهای پلت یا گرانول اعم از ارگانیک یا شیمیایی به کار گرفته شود. ویناس چغندر ضمنا میتواند به صورت سنتی یا صنعتی در تمامی انواع کمپوست ها ایفای نقش مثبت کند یا جایگزین ملاس گردد.
3- مصارف صنعتی
حد اقل ۲۵ مصرف صنعتی توسط مجموعه ی ما برای استفاده از ویناس چغندر پیشنهاد شده است که برخی از آنها در حال بهره گیری و بخشی دیگر در حال آزمایش و بررسی فنی و اقتصادی است . لازم به ذکر است ویناس چغندر مصارف دیگری نیز دارد که نیاز به زیرساخت های مناسب و سرمایه گذاری های کلان دارد .حوزه های در حال کار یا پیشنهاد شده طیفی از صنایع شیمیایی ، ساختمانی ، دارویی ، بهداشتی ، غذایی و حتی معدنی و تامین انرژی است .
شما نیز می توانید با ارائه اطلاعات مجموعه ی صنعتی خود در قسمت پایین سایت ، امکان همکاری های آتی در استفاده از این فراورده مفید و وسیع الطیف را با کارشناس مربوطه در میان بگذارید
پروژه های جدیدی در دست انجام داریم که پس از حصول نتایج اطلاع رسانی خواهیم نمود .ضمن اینکه دانشجویان دکترا رشته های صنایع غذایی محیط زیست بیوتکنولوژی دامپروری و کشاورزی و شیمی ودیگر رشته های مرتبط که علاقه مند باشند میتوانند پایان نامه دکترای خود را در رابطه با موضوعات بکر و دست اول این مجموعه انجام دهند.
حمل و بسته بندی محصول چغندر ویناس :
ویناس چغندر بعنوان ماده اولیه کارخانجات مرتبط عمدتا بصورت تانکر ۲۵ یا ۱۵ تنی حمل می گردد. بارگیری حجم های کمتر با ارسال تانکر یا بشکه یا گالن توسط فروشنده ممکن می باشد . برای اطلاع از محصولات دیگر ماراویناس که در ابتدای سایت اشاره گردیده ، از طریق لینکهای ارتباطی به کارشناس مربوطه متصل گردید .